PÄIJÄT-HÄMEEN MUISTILUOTSIN VAPAAEHTOISTOIMINTA

Onko sinulla aikaa? Kaipaatko kivaa tekemistä? Haluaisitko olla hyödyksi? Oletko saanut osaksesi tukea ja apua, jota nyt haluat jakaa? Kaipaatko arvojasi vastaavaa toimintaa? Yhdistyksessämme pyritään ylläpitämään erilaisia vapaaehtoistoiminnan muotoja järjestötoiminnan tukena. Vapaaehtoisia on tällä hetkellä noin 40. Uudet vapaaehtoiset ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

Tällä sivulla kohdassa KOULUTUS on lisätietoja vapaaehtoisille suunnatusta koulutuksesta. Viimeisin Muistikaveri-kurssi järjestettiin helmikuussa 2023.

Mitä vapaaehtoisena voi tehdä

Tällä hetkellä vapaaehtoisena voi toimia erilaisissa avustustehtävissä esimerkiksi tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Muistisairaan ystävänä (Muisti-KaVeRi) voi toimia esimerkiksi yhdessä ulkoillen tai juttukaverina. Myös ruutuvälitteistä ystävätoimintaa on tarjolla. Jos sinulla on jokin erityistaito, esimerkiksi soitat jotakin instrumenttia tai lausut runoja, on mahdollista, että voisit esiintyä tilaisuuksissamme tai voimme julkaista videoita esimerkiksi sosiaalisessa mediassa poikkeusaikana. Tai jos tykkäät pelata pelejä, voisit vetää esimerkiksi pelikerhoa sisällä tai ulkona. Voit myös ehdottaa vapaaehtoistehtävää itsellesi. Kaikki ideat otetaan ilolla vastaan.

Vapaaehtoisena toimiminen

Et ole tehtävässäsi yksin. Saat meiltä tukea tehtäviisi, sekä henkilökohtaista että ryhmän tukea. Tapaamme säännöllisesti muiden vapaaehtoisten kanssa kasvotusten tai etänä esimerkiksi Teamsin avulla. Voit saada myös henkilökohtaista tukea puhelimitse tai kasvotusten. Järjestämme vapaaehtoisille myös virkistystä ja koulutusta. Vapaaehtoisemme ovat vakuutettuja, kun he toimivat vapaaehtoistehtävissään.

Tarjoamme koulutusta myös muiden yhdistysten vapaaehtoisille

Koulutuksellisia aiheita ovat esimerkiksi vinkit vapaaehtoisille oman aivoterveyden ylläpitämiseksi sekä muistisairaan kohtaaminen. Kesto n. 1-1,5 h. Alueena Päijät-Häme, luennot ovat maksuttomia.

Ota yhteyttä

Soita tai laita viestiä (myös WhatsApp), voimme sopia tapaamisen myös Teamsin avulla tai kasvotusten. Vapaaehtoistoiminnan puhelinpäivystys torstaisin klo 13.00-14.00 (syyskaudella 10.8.-30.11., pl. 21.9., 28.9., 26.10.). Muulloinkin voi ottaa yhteyttä, soita tai tai laita viestiä, p. 044 727 3010 tai petra.behm(a)ph-muistiyhdistys.fi

KOULUTUS

Edellinen koulutustilaisuus oli:
Muistikaveri -kurssi helmikuussa 2023

Haemme vapaaehtoisia muistiperheiden tueksi. Muistikaveri-kurssi järjestetään kasvotusten Lahdessa. Kurssin aiheita ovat mm. vapaaehtoistoiminnan periaatteet, muisti ja aivoterveys sekä muistisairaudet ja muistisairaan kohtaaminen. Lisäksi esittelemme Päijät-Hämeen Muistiluotsin toimintaa.

Kurssi järjestettiin Lahdessa maanantaina 13.2. klo 13-16, torstaina 16.2. klo 14-17 ja tiistaina 21.2. klo 14-17. Toivomme, että kurssilaiset osallistuvat kaikkiin kurssipäiviin.

Kurssin jälkeen kurssilainen tapaa yhteyshenkilön kanssa kahden kesken (1 h). Tapaamisesta sovitaan kurssin jälkeen erikseen. Vapaaehtoisen ja muistisairauteen sairastuneen kaveritoiminta käynnistyy niin että vapaaehtoistoiminnan yhteyshenkilö tapaa vapaaehtoisen kanssa sairastuneen ja mahdollisesti hänen läheisensä. Tapaamisessa tutustutaan ja sovitaan kuinka usein ja missä sairastunut ja vapaaehtoinen tapaavat ja mitä yhdessä tekeinen on. Yhdessäolo voi olla esimerkiksi seurustelua kahvin äärellä, mukavaa yhdessä tekemistä tai ulkoilua. Kaveritapaamisia on keskimäärin 2-4 kertaa kuukaudessa. Vapaaehtoinen voi toimia Lahden alueella myös esimerkiksi ryhmään saattajana: yksinasuva sairastunut saatetaan ryhmään yhdistyksen toimistolle ja ryhmän jälkeen takaisin kotiin. Ryhmäpäivät on ennakkoonsovittuja (ryhmien syyskausi on elo-joulukuu ja kevätkausi tammi-toukokuu, osa ryhmistä kokoontuu viikoittain, osa kahden viikon välein). Vapaaehtoistoiminnan yhteyshenkilö on vapaaehtoisen tukena toiminnan ajan ja häneen voi olla aina tarvittaessa yhteydessä. Vapaaehtoisille järjestetään myös yhteistä toimintaa kuten virkistystä ja yhteisiä tapaamisia muiden vapaaehtoisten kanssa. Tilaisuuksiin osallistuminen on vapaaehtoista.

Kurssille ilmoittautuminen päättyi 3.2.2023.
Otamme yhteyttä osallistujiin ilmiottautumisajan päättymisen jälkeen. Silloin saa myös tarkempaa tietoa siitä, missä kurssi järjestetään.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Petra Behm, petra.behm(a)ph-muistiyhdistys.fi tai 044 727 3010 (arkisin klo 9-15, lomalla 22.12.2022-2.1.2023).

 

HUOMIO!
Tarjoamme myös koulutusta esimerkiksi alueemme muiden yhdistysten vapaaehtoisille. Aiheina esimerkiksi miten huolehtia omasta aivoterveydestä sekä muistisairaan kohtaaminen. Alueena Päijät-Häme. Kysy lisää: Petra Behm, p. 044 727 3010 tai petra.behm@ph-muistiyhdistys.fi

Tutustumassa Verlan tehdasmiljööseen

VAPAAEHTOISTOIMINTAA VERKOSTOSSA

Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry / Päijät-Hämeen Muistiluotsi kuuluu Päijät-Hämeen Vapaaehtoistoiminnan verkostoon, joka järjestää mm. yhteisiä tapahtumia ja tuo vapaaehtoistoimintaa tutuksi kuntalaisille. 

Päijät-Hämeen vapaaehtoistoiminnan verkkosivut

VAPAAEHTOISTOIMINTAAN LIITTYVIÄ SIVUSTOJA

Lahden alueen erilaisista avoimista vapaaehtoistoiminnan tehtävistä voit hakea tietoa Vapaaehtoistyo.fi -sivustolta.

Vapaaehtoistyön verkkosivut

Kansalaisareena on vapaaehtoistoiminnan yhteiskunnallinen vaikuttaja ja ainoa kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Suomessa.

Kansalaisareenan verkkosivut

Ulkoilua yhdessä